Turska obustavlja plaćanje poreza za milione građana uslijed epidemije

Turska je obustavila plaćanje poreza za milione ljudi u zemlji, rekao je ministar finansija  Berat Albayrak 24. marta

„Identifikovali smo poslovne sektore koji podliježu odredbama više sile“, rekao je, dodavši da oko 1,9 miliona poreskih obveznika, koji imaju prihode od poljoprivrede, započinju posao ili koji su samozaposleni, također će imati koristi od odredbi više sile.

U objavi na Twitter-u Albayrak je naveo sektore koji će imati koristi od odredbi više sile u poreznim procesima u okviru mjera zaštite ekonomske stabilnosti usvojenih protiv koronavirusa (COVID-19).

„U aprilu, maju i junu odlažemo plaćanje poreza i povrat PDV-a za 6 mjeseci. Izjašenjenja o porezu i PDV-u, koje moraju biti podnijete u ovim mjesecima, neće biti poslate. Mi odlažemo te izjave do 27. jula “, rekao je.

Turska vlada pokazala je veliku fleksibilnost kada su u pitanju starije osobe i bolesni, i za njih su odgođene sve poreske obaveze.

“S druge strane, nakon okruglog stola Ministarstva unutrašnjih poslova, izjašnjenje i isplate naših poreskih obveznika koji nisu mogli izaći jer su stariji od 65 godina ili imaju hronične bolesti, odgođeni su do kraja zabrane”, Albayrak je dodao.

U sklopu mjera male trgovine i trgovački centri za maloprodaju, industrija metala i čelika, automobilska industrija, logistika-transport, kino i kazališne djelatnosti, smještaj, ugostiteljski objekti, tekstilne djelatnosti, događaji i organizacije, zdravstveni sektor, proizvodnja namještaja, rudarski sektor, građevinski sektor, industrijska oprema za kuhinju, štamparski sektor su poslovni sektori koji spadaju u odredbe više sile.

Za sve navedene sektore važe porezne olakšice i odgode. Unazad nekoliko dana predsjednik Erdogan i drugi zvaničnici najavili su paket mjera pod nazivom “Štit ekonomske stabilnosti“.

U okviru navedenih mjera osigurano je 100 milijardi turskih lira (15,4 milijarde dolara), radi smanjivanja posljedica pandemije koronavirusa.

Vjerovatno će u narednim mjesecima doći do dodatnog povećanja ovih ekonomskih mjera.

U svakom slučaju Turska na svakom polju pokazuje kako vodi ozbiljnu i odgovornu politiku prema narodu Turske.

 

 

Podijelite sa ostalima

Komentariši