Turska planira izgraditi naselja na sjeveru Sirije za milion izbjeglica

Radimo na području gdje Sirijci mogu mirno živjeti, a izbjeglice biti vraćene, kaže potpredsjednik Turske

Ankara će izgraditi “model” unutar sigurne zone na sjeveru Sirije, koja je nedavno oslobođena od terorista u operaciji koju je vodila Turska, rekao je potpredsjednik Fuat Oktay.

“Radimo na području u kojem će Sirijci moći živjeti, a Sirijci iz Turske moći se dobrovoljno vratiti”, rekao je Oktay

“Razmišljamo o izgradnji područja koje bi 2020. moglo poslužiti kao model, barem fizički”, dodao je, ističući kako je za to potrebna međunarodna finansijska podrška

Projekat izgradnje u planiranoj sigurnoj zoni koštat će oko 151 milijardu lira (27 milijardi dolara), a koji uključuje izgradnju 140 sela sa 5 000 stanovnika i 10 gradova sa 30 000 stanovnika.

Prema izvještajimas svaki grad će imati 6.000 domova, 11 džamija, bolnica, igrališta za fudbal i devet škola i druge ustanove.

„Moramo stvoriti rješenje unutar Sirije. Ne možemo se sami suočiti sa problemima koje uzrokuje svijet “, dodao je Oktay.

Turska je 9. oktobra pokrenula operaciju “Izvor mira” sa ciljem uklanjanja terorista YPG / PKK-a sa sjevera Sirije, kako bi se osigurale granice Turske, pomoglo u sigurnom povratku sirijskih izbjeglica i osigurao teritorijalni integritet Sirije.

Ankara želi da se teroristi YPG / PKK povuku iz regije kako bi se mogla uspostaviti “Sigurna zona” koja će omogučiti sigurnom povratku oko dva miliona izbjeglica.

22. oktobra Ankara i Moskva postigli su sporazum prema kojem će se teroristi YPG / PKK povući 30 kilometara južno od turske granice sa Sirijom, a sigurnosne snage Turske i Rusije tamo će provoditi zajedničke patrole.

U svojoj više od tridesetogodišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK  koju su Turska, Sjedinjene Američke Države i EU označile kao terorističku organizaciju odgovorna je za smrt 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i novorođenčad. YPG je sirijski ogranak PKK-a.

Podijelite sa ostalima