Turska ponovo poručila da ne priznaje ilegalnu okupaciju Krima od strane Rusije

Turska i međunarodna zajednica ne priznaju ilegalnu aneksiju Krima: Ministarstvo vanjskih poslova Turske

Turska je u ponedjeljak, na šestu godišnjicu ilegalne aneksije Krima, potvrdila teritorijalni integritet autonomne Republike Krim.

“Turska i međunarodna zajednica ne priznaju nelegalnu aneksiju Krima, koji pripada  Ukrajini, od strane Ruske Federacije, koja je bila utemeljena na nelegitimnom referendumu održanom prije šest godina”, navodi se u izjavi Ministarstva vanjskih poslova Turske.

Tursko ministarstvo je objavilo da su dobrobit i sigurnost krimskih Tatara prioritet za Ankaru.

  • Pitanje krimskih Tatara je i dalje prioritet za Tursku, da kao konstitutivni narod Krima, nastave živjeti u blagostanju i sigurnosti u svojoj historijskoj domovini, štiteći svoj kulturni identitet i da se njihove patnje uslijed okupacije privedu kraju, ” poručeno je.

U saopćenju se izražava podrška suverenitetu Ukrajine kao strateškog partnera Turske.

Od 2014. godine kada je Rusija anektirala Krimski poluotok nakon referenduma, došlo je do zbližavanja i bliske saradnje između Turske i Ukrajine. Turska, kao i Generalna skupština UN-a, smatraju rusku aneksiju nezakonitom.

Turska je posljednjih godina proširila svoje bilateralne veze sa Ukrajinom, potpisivajući ugovore o vojnoj saradnji i isporukama naprednog naoružanja za ukrajinske oružane snage.

Podijelite sa ostalima

Komentariši