Turska s Kinom razgovara o Ujgurskim muslimanima, ujedno će poslati delegaciju u Xinjiang

Turska će poslati promatračku delegaciju u kinesku regiju Xinjiang, izjavio je u utorak ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu nakon što je sa kineskim kolegom razgovarao o situaciji Ujgurskih turaka.

Izaslanstvo bi na licu mjesta vidjelo situaciju u Xinjiangu, dodao je Çavuşoğlu.

Njegove primjedbe uslijedile su nakon trilateralnog sastanka između Turske i Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u sklopu 52. sastanka ministara vanjskih poslova ASEAN-a na Tajlandu.

Tijekom posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Kini početkom srpnja, kineski predsjednik Xi Jinping zatražio je od Erdogana da pošalje delegaciju u regiju, rekao je Cavusoglu.

Kasnije, 24. Jula, kinesko veleposlanstvo u Ankari službeno je uputilo ovaj poziv turskom ministarstvu vanjskih poslova, rekao je, dodavši da se Erdogan načelno pozitivno odazvao tom pozivu.

Mnogi nazivaju kinesku autonomnu regiju Xinjiang domom mnogih etničkih manjina, uključujući i turski Ujgurski narod – kao istočni Turkestan

Ujguri, turska etnička skupina koja čini 45 posto stanovništva Xinjianga, optužuju Kinu za provođenje represivne politike koja suzdržava njihove vjerske, trgovačke i kulturne aktivnosti.

Kineski muslimanski zatočenički kampovi izazvali su teške kritike međunarodne zajednice jer je Peking godinama kontinuirano negirao njihovo postojanje i više puta odbacio optužbe o zlostavljanju nad ujgurskom manjinom u zemlji, odlučivši ih nazvati “preobrazovnim kampovima”.

Regija Xinjiang dom je oko 10 miliona Ujgura. Turska muslimanska skupina koja čini oko 45 posto stanovništva Xinjianga, dugo je optuživala kineske vlasti za kulturnu, vjersku i ekonomsku diskriminaciju.

Izvor: Yeni şafak

Podijelite sa ostalima