Turska šalje dodatne vojne trupe u Libiju kao pojačanje

Ankara i vlada Nacionalnog jedinstva koje podržava UN prethodno su potpisali sporazum o raspoređivanju turskih trupa u Libiji. Turska je napomenula da će turska vojska direktno odgovoriti u slučaju da Haftarove snage nastave sa ofanzivom na Tripoli.

Tijekom govora na godišnjem sastanku za 2019. u Nacionalnom kongresu i kulturnom centru u Ankari, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je da će Turska poslati dodatne trupe u Libiju prema sporazumu s vladom Nacionalnog sporazuma. Erdogan je dodao da će Turska koristiti vojna i diplomatska sredstva da osigura “stabilnost” u Libiji.

Predsjednik je također napomenuo da će Ankara 2020. godine započeti aktivnosti pretrage i sezmička bušenja zaliha plina u istočnom Sredozemlju u skladu sa postignutim sporazumom, i da je brod za sezmička istraživanja Oruc Reis već započeo bušenja.

Sukob u Libiji se nastavlja jer stranke nisu potpisale sporazum o prekidu vatre

Ranije dvije sukobljene strane unutrašnjeg libijskog sukoba, vlada Nacionalnog jedinstva pod okriljem UN-a koja kontrolira sjeverozapad zemlje i pučistička armija na čelu s generalom Halifom Haftarom nisu uspjeli dogovoriti primirje tokom razgovora u Moskvi.

Dok je GNA potpisala dogovoreni sporazum o prekidu vatre, Haftar je izbjegao potpisivanje i vratio se u Libiju, najavivši nastavak sukoba.

Sljedeći pokušaj pomirenja zaraćenih strana biće 19. januara u Berlinu, u Njemačkoj, gdje će Njemačka, Francuska, Turska, Rusija, SAD, Velika Britanija, Kina i Italija pokušati dogovoriti novi sporazum o prekidu vatre.

Turske vlasti ranije su saopćile da će vojna razmještanja na osnovu sporazuma sklopljenog sa GNA početi ukoliko general Haftar nastavi svoju ofanzivu na glavni grad Tripoli.

Libijski parlament, koji podržava pučističku vojsku generala Haftara, otkazao je sporazumom o vojnoj saradnji između GNA-a i Turske, te su glasali jednoglasno za prekid svih veza s Turskom.

Libija je ostala u stanju građanskog rata s više sukobljenih strana, uključujući GNA i LNA, boreći se jedni s drugima za kontrolu nad zemljom otkako je njen posljednji vođa Muamer Gadafi ubijen 2011. godine.

Ubijen je od strane militantnih grupa koje su nastojale da ga zbace s vlasti uz podršku zapadnih zemalja.

Podijelite sa ostalima