Turska vojna moć nakon 2023. god – TF-2000, KEMENT, TCG Anadolu

TCG Kınalıada (F-514) korveta ušla u aktivnu upotrebu turske mornarice 2017. godine

  • Turska je u posljednjoj deceniji pokrenula je veliki projekat opremanja i naoružavanja svoje vojske. Radi se o decenijskom planu opremanja vojske, čija investicija prelazi 100 milijardi dolara, dok će naoružanje biti proizvedeno u domaćim fabrikama i brodogradilištima.

U ovom tekstu analizirat ćemo trenutni napredak pojedinih projekata i mogućnosti turskih oružanih snaga u narednih nekoliko godina.

Kroz vojne intervencije u Libiji, Siriji i Iraku, kroz uspostavljanje vojnih baza širom Afrike, pa sve do Katara i Balkana, Turska pokazuje da u budućnosti planira proširiti mogućnosti projekcije vojne sile daleko od svojih granica.

Trenutačno možemo govoriti o Turskoj kao regionalnoj vojnoj sili, ali kroz narednih pet godina to će se promijeniti

Prvi domaći turski nosač helikoptera i bespilotnih letjelica TCG Anadolu je završen, trenutno se vrše posljednje provjere i testovi, pitanje je dana kada će biti uveden u aktivnu upotrebu.

Da li je ovaj nosač potreban Turskoj da bi štitila vlastite granice? Naravno da nije.

Turska je planski izgradila ovaj nosač sa ciljem da u budućnosti stekne mogućnosti projekcije vojne sile daleko iza svojih granica.

Turska pored ovog nosača, kreće u izgradnju još jednog „TCG Trakija“ koji će biti nešto drugačiji u odnosu na prvi.

Predsjednik Erdogan više puta je javno pručivao kako će Turska izgraditi i nosač aviona.

Iako trenutačno ne posjeduje borbene avione koji bi mogli poletiti sa ovog nosača, značaj nosača i njegove mogućnosti su široke.

Pored toga što može da nosi borbene helikoptere i bespilotne letjelice, nosač može da prevozi pješadiju, tenkove, oklopne jedinice, raketne sisteme i drugo.

Naredni važan projekat o kojem želim govoriti je TF-2000 fregata – Najmoćniji brod turske mornarice

Turska mornarica planira da se opremi sa četri ovakva broda čija cijena ukupno iznosi 4 milijarde dolara. TF-2000 će biti opremljen moćnim sistemima zračne zaštite Hisar-O i Hisar-U. Fregata će biti opremljena i protubrodskim raketama ATMACA čiji je domet između 250 i 300 kilometara.

TF-2000 – Turska fregata koja bi iza 2023. godine trebala ući u aktivnu vojnu službu

Pored navedenog naoružanja, TF-2000 će biti opremljen krstarećim raketama GEZGIN, čiji će domet iznositi između 1000 i 1500 kilometara.

Turska trenutno razvija više varijanti GEZGIN krstareće rakete, od GEZGIN block 1 čiji je domet 500 kilometara, do Gezgin block 5, sa dometom od 2500 kilometara.

TF-2000 fregata će biti opremljena sistemima za elektronsko ometanje, čijim mogućnostima smo nedavno svjedočili na sjeveru Sirije.

Navedeni ratni brodovi koje sam spomenuo imaju ogromnu moć, dotle da se samostalno mogu nositi sa čitavim vojskama većine današnjih država u svijetu.

Turska je otišla i korak dalje, unazad godinu dana u aktivnu službu uvela je posebni ratni brod naziva “TCG Ufuk“.

Ono što je turski sistem Koral na kopnu, to je TCG Ufuk na moru. Ovaj ratni brod proizveden je za pomorsko-elektronsko ratovanje.

Njegove mogućnosti protiv pomorskih i kopnenih neprijateljskih snaga su ogromne, od presretanja i ometanja neprijateljske komunikacije, ometanje neprijateljskih radara i drugih sistema elektronike.

Spomenuti ćemo i druge važne sisteme poput Kement projekta, HAVA SOJ i AWACS aviona

U svemu ovome možda i najžnačajniju ulogu ima “Kement sistem“, zašto?

Kement sistem integriše sve navedene komponente u jedan zajednički-integrisani sistem i omogućava im međusobnu kordinaciju i razmjenu informacija.

Integrisani sistem KEMENT

U realnim ratnim okolnostima turski F-16 borbeni avion važi za borbeni avion 4.generacije, ali ukoliko je F-16 integrisan unutar Kement projekta, onda F-16 poprima sasvim drugi oblik.

Kement projekat je prvi put testiran unazad mjesec dana za vrijeme posljednje vojne operacije u Siriji. Turski AWACS-zračni radar sa velike udaljenosti iz turskog zračnog prostora detektovao je dva SU-24 iznad Idliba, AWACS je informacije proslijedio pilotu F-16 koji je sa velike udaljenosti uspješno otvorio vatru na dva SU-24 i oborio ih.

Turski F-16 nisu imali potrebu ulaziti u sirijski zračni prostor, sve je izvedeno iz zračnog prostora Turske.

U praksi, F-16 koristeći se podacima koje je primio sa AWACS-a uspješno je pogodio dva SU-24 sa velike udaljenosti, samostalno F-16 ne bi bio u stanju da izvede ovakav poduhvat i obori dva aviona, bez da uđe u zračni prostor Sirije.

Turski F-16 integrisani unutar Kement sistema imaju daleko veći domet ciljanja i gađanja meta, jer informacije primaju sa daleko moćnijeg AWACS radara.

HAVA SOJ sistem je vjerovatno najmoćnija turska platforma za elektronsko ratovanje sa najvećim dometom djelovanja.

Ako je domet Korala na kopnu stotinama kilometara, onda HAVA SOJ iz zraka može djelovati na hiljadama kilometara raspona.

U prošlosti smo objavili tekst vezano za Hava SOJ sistem i Koral tako da ovdje nećemo ulaziti u detalje.

Kako će izgledati buduća strategija ratovanja turske vojske?

Sa svim navedenim sistemima koji su uvedeni u aktivnu službu ili koji će u narednim godinama doći, turska vojska steći će orgomnu moć na bojnom polju.

Sa vojnim bazama koje posjeduje, projekcija moći turske vojske biće moguća na hiljadama kilometara udaljenosti od same Turske.

Sa samo nekoliko ratnih brodova koje sam spomenuo, turska vojska će biti u mogućnosti da u nekoliko dana savlada vojske Bugarske, Srbije, Grčke i većine država u svijetu.

Sama turska mornarica biće u mogućnosti da iz Jadranskog mora sa svojim TF-2000 fregatama zatvori zračni prostor iznad zapadnog Balkana-BiH, sa svojim krstarećim raketama sa velike udaljenosti da pogodi bilo koji aerodrom ili drugi cilj od visoke važnosti na Balkanu.

Većina ovih sistema o kojima govorimo su već uvedeni u aktivnu službu, ili su u fazama izrade-testiranja

Turski nosač TCG Anadolu nalazi se u završnoj testnoj fazi, vjerovatno će u narednim mjesecima ući u aktivnu službu.

Brod TCG Ufuk je u februaru 2019. godine ušao u inventar turske mornarice.

Kada je riječ o TCG Trakija-nosaču, TF-2000 fregatama, HAVA SOJ sistemima, navedeni sistemi su fazama izrade-testiranja.

Kement sistem prvi put je testiran u Siriji, u realnim borbenim uslovima zajedno sa turskim AWACS zračnim radarima.

Uz sve navedeno, visoki turski zvaničnici kažu kako postoje brojni projekti na kojima se radi, ali koji nisu poznati javnosti tj. čuvaju se u tajnosti.

Neki pod projekata turskih kompanija

Naoružanja i strategija o kojoj sam govorio kroz ovaj tekst su današnja realnost, već testirano i viđeno na teritoriji sjevera Sirije.

Nemam nimalo sumnje da će turski ASELSAN koji je proizveo Hisar-A i Hisar-O, u narednih par godina objaviti i Hisar-U kao sistem dugog dometa.

U ovom tekstu smo spomenuli nekoliko projekata na kojima se radi, ali njihov broj prema zvaničnim podacima turskih kompanija premašuje cifru od 700 projekata.

U narednom periodu nastavit ćemo pisati i analizirati projekte iz domena turske odbrambene tehnologije.

Autor: F.T

Podijelite sa ostalima

Komentariši