Erdogan kaže kako je nova turska vojna operacija “Izvor mira” u Siriji započela

Turska prekogranična operacija na sjeveroistoku Sirije započela je, izjavio je u srijedu turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan.

Erdogan je kazao da će ofanziva, nazvana “Izvor mira”, imati za cilj uklanjanje prijetnji terorističkih skupina YPG i DAEŠ i omogućiti povratak sirijskih izbjeglica iz Turske nakon formiranja “sigurne zone” u tom području.

“Naša misija je spriječiti stvaranje terorističkog koridora preko naše južne granice i donijeti mir tom području”, rekao je Erdogan na Twitteru. “Očuvat ćemo teritorijalni integritet Sirije i osloboditi lokalne zajednice od terorista.”

Turska je dugo ukazivala na prijetnju terorista istočno od Eufrata na sjeveru Sirije, obećavši vojnu akciju kako bi spriječila stvaranje “terorističkog koridora” .

Od 2016. godine, turske vojne operacije “Štit Eufrata” i “Maslinova grana” na sjeverozapadu Sirije oslobodili su regiju od terorista YPG / PKK-a i DAEŠ-a, omogućujući Sirijcima koji su izbjegli od nasilja da se vrate kući.

U svojoj više od 40-godišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK – koju su Turska, Sjedinjene Američke Države i Europska unija označile kao terorističku organizaciju – odgovorna je za smrt oko 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i novorođenčad. YPG je sirijski ogranak terorističke PKK.

Izvor: Yeni Şafak

Podijelite sa ostalima