Turska vojska gađala 115 ciljeva, uništeni tenkovi i oboren helikopter

Ranije tijekom dana, tursko ministarstvo odbrane objavilo je priopćenje u kojem je objavilo da su sirijske vladine snage napale njihov vojni položaj u području Taftanaza u sirijskoj provinciji Idlib, ubivši pet vojnika, a pritom ranivši još pet

Tursko ministarstvo odbrane priopćilo je u ponedjeljak kako su turske snage pogodile 115 ciljeva sirijske vlade, uništavajući 101 od njih.

“Prema preliminarnim podacima, gađano je 115 meta sirijske vladine vojske, a pogođen je 101 cilj, uključujući tri uništena tenka i jedan oboreni helikopter. Operacija se nastavlja”, navodi se u priopćenju turskog ministarstva.

Ministarstvo odbrane je dalje objavilo da će uzvratiti na bilo kakav napad na turske snage, koje su uspostavile osmatračka mjesta na sjeveru Sirije.

Prije sedmicu dana osam turskih državljana ubijeno je nakon što su sirijske vladine snage granatirale promatračnicu u Idlibu.

Nakon granatiranja, turske snage uzvratile su napadima na pozicije režima, ubivši, prema izjavi predsjednika Erdogana, 76 režimskih vojnika.

Danima nakon incidenta,  Turska je na sjever Sirije transportovala blizu hiljadu oklopnih vozila, stotine tenkova i preko 5000 vojnika.

Podijelite sa ostalima