Turske naoružane bespilotne letjelice među prvima u svijetu

Turska je u posljednjih 300 godina tehnološki prvi put došla na svjetsku scenu, sa domaćim bespilotnim letjelicama.

Radi se o velikom uspjehu i napretku, Turska se u pogledu bespilotnih letjelica vjerovatno nalazi na trećem mjestu u svijetu, odma iza Amerike i Izraela. Slijede je Kina i Rusija, na četvrtom i petom mjestu.

Najbolje bespilotne letjelice na svijetu proizvela je Amerika, Global Hawk i Reaper.

Hawk je bez tereta težak blizu 8 tona, i maksimalni plafon leta je nešto više od 18. kilometara visine, najveća brzina mu je 480km/h.

Turska trenutno radi na proizvodnji jedne slične bespilotne letjelice AKINCI koja će moći da postigne visoki plafon leta i nosivost tereta. Za koju godinu AKINCI će postati druga najbolja bespilotna letjelica u svijetu.

Turska je uhvatila veliki tehnološki zamah i prednost.

Trenutno u Turskoj postoje tri firme koje se bave proizvodnjom bespilotnih letjelica: Baykar, Vestel i Tusaş. Ove tri firme su u situaciji konkurencije i takmičenja sa ciljem ko će proizvesti napredniju letjelicu.

Sve je započelo od trenutka kada je Izrael odbio servisirati turske bespilotne letjelice Heron, koje je Turska kupila od Izraela.

Turska je tad uvidjela stratešku važnost ovih letjelica i prva domaća letjelica je poletila još 2010. godine, dok je 2013. počela serijska proizvodnja.

Od tada je zabilježen ogromni napredak na ovom polju, prvo je proizveden sistem za automatsko slijetanje letjelica, auto-pilot sistem.

Kasnije je došla nova faza, na domaće bespilotne letjelice montirano je naoružanje. Danas u svijetu postoji svega pet država koje su mogu proizvesti naoružanu bespilotnu letjelicu.

Posljednji i ujedno najveći napredak na ovom polju bilo je satelitsko povezivanje sa bespilotnim letjelicama, kao što to Amerika čini.

Turska je došla u poziciju da satelitski upravlja letjelicama za koje ne postoji više granica u dometu.

U prevodu značenja, jedan operator ovih letjelica iz Ankare može preko satelitske veze upravljati operacijom čak u Bosni, Srbiji, Kosovu ili čak Africi neprestano 24 sata.

Turske bespilotne letjelice imaju iza sebe čak 50 hiljada sati leta, dok se samo 1000 sati u svijetu smatra kritičnom tačkom u napretku.

Ove bespilotne letjelice za vrijeme operacija u Siriji, Turskoj donijele velike uspjeh i ujedno je spasile velikih gubitaka u ljudstvu.

Ako je danas u Turskoj smanjen broj terorista i terorističkih napada, to je zahvaljujući domaćim letjelicama.

Više Turska nije u stanju straha i odbrane od terorista, već poduzima i ima mogućnosti za akcije napada daleko van svojih granica.

U zadnje dvije godina Turska je na svoje bespilotne letjelice ugradila jedan novi sistem BSI-101, radi se o uređaju koji može da prisluškuje neprijateljsku vojsku ili teroriste na terenu.

Ujedno može da otkrije neprijateljske radare i postaje i da ih neutralizira.

Zamislite jednu naoružanu bespilotnu letjelicu koja može uživo da prisluškuje razgovore terorista 24 sata, locira ih i likvidira u svega nekoliko minuta.

Uskoro ćemo jedan tekst posebno posvetiti novoj AKINCI bespilotnoj letjelici koja će biti daleko moćnija od svega ovoga što smo naveli.

Podijelite sa ostalima