Turski ministar odbrane upozorio Asadovu vojsku kako bi trebala prestati sa napadima na Idlib

Assadove snage moraju se vratiti na granice utvrđene sporazumom iz Astane, kaže Hulusi Akar

Sirijski režim trebao bi okončati napade u južnom Idlibu, a njegove snage moraju se vratiti na granice koje je utvrdio sporazum iz Astane, izjavio je u petak turski ministar obrane.

Očekujemo od Ruske Federacije da u narednom razdoblju poduzme učinkovite i odlučne mjere kako bi spriječila te prekršaje i napade“, rekao je Hulusi Akar na sastanku u južnoj pokrajini Hatay. “Asadov režim pokušava proširiti svoje kontrolno područje južno od Idliba protivno sporazumu iz Astane.”

Kazao je kako napadi uzrokuju civilne žrtve i prisiljavaju stanovnike da napuste svoje stambene prostore. “Humanitarni problemi rastu iz dana u dan i sve se više pretvaranju u katastrofu.”

Napadi također predstavljaju opasnost za turske promatračke tačke u regiji, kazao je, i ometaju patrole i pokrete turskih oružanih snaga.

To dovodi do prekida turskih aktivnosti, koje pokazuju sve napore kako bi ispunili svoje obveze prema bilateralnom sporazumu iz Astane“, kazao je Akar. “Turska, svjesna svojih odgovornosti, uložit će sve napore u skladu s postojećim sporazumima s Rusijom za sigurnost i mir nevinih ljudi u regiji.

Sirija je počela izlaziti iz razornog sukoba koji je započeo 2011. godine kada je Assadov režim neočekivano napao na prosvjednike.

Turska i Rusija dogovorile su se u Septembru prošle godine da se sjeverna pokrajina Idlib u Siriji pretvori u zonu deeskalacije, gdje bi se agresija izričito zabranila.

Podijelite sa ostalima