Turski predsjednik će razgovarati o Idlibu s ruskim predsjednikom Putinom

Erdogan će s ruskim kolegom Vladimirom Putinom razgovarati o nedavnim događajima u Idlibu

Turski predsjednik najavio je da će s ruskim kolegom u telefonskom pozivu u petak navečer razgovarati o nedavnim zbivanjima u sirijskoj sjeverozapadnoj provinciji Idlib.

U razgovoru sa novinarima nakon Džuma namaza u petak u Istanbulu, Recep Tayyip Erdogan je rekao da će se poziv s ruskim Vladimirom Putinom održati u 18 sati. lokalno vrijeme [1500GMT], dodajući da će se nakon razgovora odrediti turski stav.

“Merkel i Makron predložili su da se 5. marta u Istanbulu održi sastanak kako bi se razgovaralo o Idlibu”, rekao je Erdogan, dodajući da Putin još uvijek nije prihvatio prijedlog

Kazao je da su turske i umjerene opozicijske grupe uništile 12 tenkova, tri oklopna vozila, 14 haubica i dva pikapa u Idlibu, gdje se borbe nastavljaju protiv sila lojalnih režimu Bashara al-Assada i njegovih ruskih i iranskih saveznika.

Dodao je da je neutralizirano oko 150 režimskih snaga.

U septembru 2018. Turska i Rusija su se složile da će Idlib pretvoriti u zonu deeskalacije u kojoj su agresivni akti izričito zabranjeni.

Sirijski režim je, međutim, nekoliko puta prekršio primirje ubivši 14 turskih vojnika u tri napada u februaru. Posljednji napad bio je u četvrtak, a dva turska vojnika su ubijena i pet je ranjeno.

Napredovanje režima natjeralo je stotine hiljada civila u bijeg prema granici s Turskom, u kojoj se već nalazi preko 3,7 miliona izbjeglica.

Podijelite sa ostalima