Turski ratni brodovi istjerali izraelski brod “Bat Galim” iz Kiparskih voda

Prema izraelskom TV izvještaju, turska mornarica presrela je izraelski brod i naredila mu da napusti vode u regiji Kipra. Nedavni sporazum Turske s Libijom podstakao je regionalne tenzije u vezi s pravima na bušenje u istočnom Mediteranu.

Brodovi turske mornarice prije dvije sedmice presreli su izraelski istraživački brod “Bat Galim” u kiparskim vodama i protjerali ga, javile su u subotu izraelske vijesti Channel 13, pozivajući se na visoke izraelske dužnosnike.

Brodu Bat Galimu u vlasništvu izraelskog istraživačkog instituta za okeanografska i limnološka istraživanja približili su se turski ratni brodovi.

Turska mornarica protjerala je izraelski brod u koordinaciji s kiparskim zvaničnicima i kiparskom vladom, navodi se u izvještaju.

Neimenovani izraelski visoki zvaničnici rekli su da su upozorenja stigla preko radija, turski brodovi tražili su od izraelaca da objasne šta rade na tom području – uprkos tome što tamo nisu imali jurisdikciju. Nakon toga naredili su da izraelski brod napusti regiju. Izraelski brod nije imao drugog izbora osim da se pridržava naređenja i izvrši upute.

Turska je nedavno preduzela korake da poveća svoj utjecaj na istočnom Mediteranu. U novembru je potpisala sporazum o pomorskoj granici s Libijom koji je podstakao regionalne tenzije s Grčkom, Kiprom i Egiptom zbog prava na bušenje nafte i plina u regiji.

Tri države, koje se nalaze između Turske i Libije, odbacile su sporazum o pomorskoj granici, rekavši da nije u skladu s međunarodnim pravom. Grčka je protjerala libijskog ambasadora zbog dogovora sa Turskom.

U međuvremenu, Ankara je upozorila da će upotrijebiti svoje vojne snage ukoliko bude potrebno kako bi zaustavila bilo kakvo istraživačka bušenja u Kiparskim vodama.

Izvještaj izraelskog  “Channel 13” primjećuje da bi tenzije mogle negativno utjecati na planove Izraela za plinovod koji će prenositi plin iz svojih priobalnih rezervi u Evropu, plinovod je trebao proći kroz teritorijalne vode Kipra i Grčke.

U izvještaju se navodi da je zvaničnik izraelske ambasade u Ankari pozvan prošle sedmice na razgovor, u kojem su turski zvaničnici upozorili da će za projekat plinovoda morati tražiti odobrenje Turske.

Ankara je priopćila da brani svoja prava i prava kiparskih Turaka vezano za regionalne energetske rezerve.

Izvor: www.timesofisrael.com

Podijelite sa ostalima