Zašto Evropi smeta snažna Turska?

Ekonomija, vojska i tajna služba su jako bitni segmenti jedne države ali ono glavno je pamet tj. diplomatija.

Većina ljudi nije toga svjesna ali mjesta na kojima se odlučuje o sudbini naroda su „Diplomatski stolovi“ velikih država.

Jedan stari turski diplomata, İhsan Sabri Çağlayangil imao je jednu odličnu uzrečicu o Bliskom istoku i muslimanskoj geografiji koju ni do dana današnjeg većina nije shvatila.

Ukoliko ste na Bliskom istoku pozvani na luksuzni ručak i među pozvanim nema vašeg imena, pripazite se jer se nalazite unutar Menija““

Samo jedna rečenica objašnjava cjelokupnu geopolitičku postavku na Bliskom istoku, u posljednjih stotinu godina, u regiji Bliskog istoka diplomatske stolove su uvijek uspostavljale Evropa i Amerika.

Ne da nisu dozvolile nijednoj muslimanskoj državi da sjedne za ove stolove, oduvijek su muslimanske države bile na „Meniju“ Zapadnih država.

Ali pamet koja upravlja Turskom odlučila je ovu situaciju iz korijena izmijeniti, u periodu od posljednjih 19 godina to je i uspjela.

Kao i sve ostale muslimanske države, Evropa i Amerika su Tursku uvijek nastojale zadržati na ovom meniju ali situacija se izmijenila.

Turska vojska u Siriji

Nakon 2000. godine Turska je uložila velike napore i novac u svoju vojsku, tajnu službu i ekonomiju, napredak na ova tri polja osnažio je uticaj Turske.

Rast Turske moći znači njen povratak u Osmansku geografiju

Ukoliko se vratimo u evropsku historiju nekoliko stotina godina unazad, vidjet ćemo da je tadašnji strah od uspona Turske i danas živ.

Pravo pitanje koje trebamo sebi postaviti je: Zašto Zapadne države ne pokazuju toliko interesa za druge muslimanske države? Zašto su njihove reakcije prema Turskoj agresivnije od ostatka islamskog svijeta?

Zato što je Turska jedina muslimanska država danas koja ima uticaj i moć da ujedini cijeli islamski svijet, Zapad je to već iskusio u prošlosti i danas se toga najviše plaši.

Trenutno Zapadne države pokušavaju zaustaviti Tursku na dva fronta, to su Sirija i istočni Mediteran. U svojim pokušajima i zamkama zaboravili su da je turska država stara hiljadama godina, da je više puta uspostavljala carstva i upravljala svijetom.

U posljednjih 20 godina, Turska je putem diplomatije dobila na vremenu jer je znala da će današnja situacija doći. Tajna služba i odbrambena industrija morale su iz temelja da se ponovo izgrade za ovo vrijeme.

Tursku diplomatiju Zapadne države vidjele su kao tursku slabost

Za vrijeme posljednje vojne operacije, Zapadni mediji plasirali su razne analize o tome kako Turska neće uspjeti protiv terorista u Siriji, kako se tamo zadržati mjesecima bez posebnog uspjeha.

Bio je pripremljen scenariji kao u slučaju Afganistana i Sovjetskog saveza koji je tamo ostao zaglavljen u višegodišnjem iscrpljujućem ratu.

Željeli su testirati snagu turske vojske na terenu, ukoliko bi sve išlo po američko-evropskim planovima, turska vojska bi doživjela velike gubitke i otpočela bi pobuna unutar same Turske.

Izjavom predsjednika Erdogana kako u Siriji prestaje diplomatija, kako će od sada „oružje“ da govori, turska vojska započela je operaciju.

U samo sedam dana pregaženi su teroristi koje je Zapad godinama pripremao i naoružavao.

Devedestih godina nemoćna Turska nije bila u stanju da se brani pred Zapadom, sve što je mogla da učini bile su verbalne osude.

Tadašnja Turska kupovala je naoružanje od Zapada po visokim cijenama, onog trenutka kada bi ga pokušala iskoristiti protiv terorista, dolazio je embargo i sankcije od strane Zapada.

Danas je Turska ta koja povlači poteze i drži konce u svojim rukama, dok su evropske države te koje nemoćno posmatraju i verbalno osuđuju Tursku, nemaju snagu da joj se suprostave.

U prošlosti kada bi Turska zaprijetila teroristima PKK, Evropa i Amerika prijetile su kako će napasti samu Tursku.

Prema pojedinim izvorima, američkim senatorima koji su zagovarali napad na Tursku, stari američki direktor CIA David Petraeus je rekao:

Bivši šef CIA, David Petraeus

Stanite i dva puta razmislite, govorimo o Turcima, ne o Arapima koji su pod našom kontrolom. To je vojska sa uređenom strategijom i disciplinom kakvu čak ni mi nemamo. Nemaju naviku da se povlače, niti razmišljaju na taj način. Ukoliko je u pitanju njihova zemlja i vjera, o posljedicama ni ne razmišljaju

Koliko je ovo izjava istinita niko sa sigurnošću potvrditi ne može ali vidjeli smo kako se američka vojska povukla pred turskom vojskom!

Turski predsjednik otvoreno je poručio Americi da ukoliko se ne povuče, postat će meta kao i teroristi.

 

Prisjetimo se ove izjave turskog predsjednika o američkim zastavama u bazama terorista u Siriji: „Poskidajte vaše zastave da vam ih mi ne budemo primorani predati

Autor: Tarık BaşTürk

 

 

 

Podijelite sa ostalima