Zašto Haftar nije potpisao sporazum o prekidu vatre?

General je napustio Moskvu bez potpisivanja sporazuma o prekidu vatre iz više razloga

Libijski general Halifa Haftar nije uspio staviti pod kontrolu svoje milicije uprkos preliminarnom odobrenju za poštovanje primirja koje je započelo u nedjelju. Deveta brigada Tarhuna izašla je van kontrole i stoji iza većine Haftarovih kršenja primirja.

Posmatrači kažu da su zapovjednici ove brigade, bivši borci režima Muamera Gadafija, bili razlog zašto Haftar nije potpisao sporazum o prekidu vatre sa UN-ovom priznatom vladom (GNA) sa sjedištem u Tripoliju.

Pro-Haftarske stranice na društvenim mrežama izrazile su odbijanje da potpišu primirje koje će ih primorati da se povuku sa teritorija koje su zauzeli tokom nedavne ofanzive koja je započela u Aprilu 2019.

Kao dio prekida vatre, oni bi se morali povući iz grada Tarhuna, 90 kilometara (56 milja) od Tripolija, a mnogi od Haftarovih zapovjednika su iz ovog grada.

Lokalni mediji rekli su da će se ukoliko Haftar potpiše primirje, pojaviti razilaženje u njegovim snagama, otkrivajući slabljenje njegove moći.

Osim toga, Haftar neće prihvatiti Tursku kao promatraća primirja. Do sada je zahtijevao povlačenje turskih trupa iz Libije i zamrzavanje pomorskog sporazuma između GNA-a i Turske.

Neke pro-Haftarske stranice na društvenim mrežama kažu da će prekid vatre biti potpisan ako se predsjedničko vijeće u Tripoliju raspusti.

Walid Ertema, politički analitičar, optužio je Ujedinjene Arapske Emirate da su uticali na Haftarovu odluku. U televizijskom razgovoru za Al Jazeeru rekao je da su diplomate UAE u Moskvi bile u kontaktu s Haftarom tokom boravka u Rusiji.

Od svrgavanja Gadafija 2011. godine, u Libiji su se pojavila dva sjedišta moći: jedno u istočnoj Libiji koje podržavaju uglavnom Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati i drugo u Tripoliju, koje uživa UN i međunarodno priznanje.

Podijelite sa ostalima