Zašto Turska mora hitno intervenisati u Siriji: Amerika ponovo dostavila naoružanje teroristima

Oko 200 kamiona koji prevoze “logističku podršku” prešli su na graničnom prelazu Semelku na granici Sirije i Iraka

Sjedinjene Države dostavile su logističku podršku sa oko 200 kamiona iz Iraka u regije u Siriji koje je zauzela teroristička organizacija YPG / PKK, navode lokalni izvori.

Kamioni su u subotu navečer prešli granični prelaz Semelka na granici Sirije i Iraka, rekao je izvor, koji je zatražio da ga se ne imenuje zbog ograničenja razgovora s medijima.

9. Septembra SAD su isporučile 55 kamiona vozila sa pogonom na sva četiri točka, bagera i zatvorenih kontenjera u regije Ayn Isa i Shaddadi okupirane od terorističke skupine, dok je još 60 kamiona prešlo granicu u okupirane regije 4. Septembra.

Sjedinjene Države podržavaju YPG / PKK pod imenom SDF, što Ankara smatra sirijskim ogrankom terorističke organizacije PKK.

U svojoj 40-godišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK – koju su Turska, SAD i EU uvrstile kao terorističku organizaciju odgovorna je za smrt oko 40.000 ljudi, uključujući žene i djecu. YPG je njihov sirijski ogranak.

Ankara je dugo kritizirala SAD zbog saradnje s terorističkim PYD / YPG-om u borbi protiv Daeša u Siriji, rekavši da korištenje jedne terorističke skupine za borbu protiv druge nema smisla.

Izvor: Yeni Şafak

Podijelite sa ostalima